Rozdzielacz z c330 do c-328 czy to będzie działało?

Wszystko o naszych Ursusach
Farmiro

Rozdzielacz z c330 do c-328 czy to będzie działało?

Post autor: Farmiro »

Witam, chcę u siebie w c-328 założyć rozdzielacz z c330 aby działał kiper, plecak mam z miską, czy to będzie działało?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Re: Rozdzielacz z c330 do c-328 czy to będzie działało?

Post autor: Ursus »

Będzie, tylko musisz taki >bypass< założyć żeby obieg rozdzielacza tego z błotnika był zamknięty, bo inaczej będzie CI wysadzać uszczelnienie.
Olej lejesz pod maks stan i na jakąś niedużą przyczepę spokojnie starczy.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
bergman31

Post autor: bergman31 »

Można też odkręcić miskę podnośnika. Wówczas należy od pompy hydraulicznej wyprowadzić w dół przewód ssący, tak aby pompa mogła zaciągać olej z korpusu tylnego mostu. Na końcu tego przewodu koniecznie należy zamocować jakiś filtr oleju aby pompa nie zaciągał zanieczyszczeń.
Farmiro

Ursus pisze: dzisiaj, 6:43 Będzie, tylko musisz taki >bypass< założyć żeby obieg rozdzielacza tego z błotnika był zamknięty, bo inaczej będzie CI wysadzać uszczelnienie.
Olej lejesz pod maks stan i na jakąś niedużą przyczepę spokojnie starczy.

Obrazek

Mam taki rozdzielacz, chcę tu założyć z c330 bo tam jest trzecia pozycja do kiprowania i dołożyć rurkę od c360 i założyć gniazdo typu euro, w c330 tak to u mnie jest zrobione, tylko c330 jest nowszym ciągnikiem, więc miski tam raczej nie ma.
Farmiro

bergman31 pisze: dzisiaj, 14:43 Można też odkręcić miskę podnośnika. Wówczas należy od pompy hydraulicznej wyprowadzić w dół przewód ssący, tak aby pompa mogła zaciągać olej z korpusu tylnego mostu. Na końcu tego przewodu koniecznie należy zamocować jakiś filtr oleju aby pompa nie zaciągał zanieczyszczeń.
https://www.youtube.com/watch?v=QXLqRPyvgR4&t=80s

Podsyłam, bo ciekawość nie daje mi spokoju, dlaczego tu ktoś ma miskę pod plecakiem, i rozdzielacz z c330 z funkcją kipra i mu to działa? Jak?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Farmiro pisze: dzisiaj, 19:12 Obrazek

Mam taki rozdzielacz, chcę tu założyć z c330 bo tam jest trzecia pozycja do kiprowania i dołożyć rurkę od c360 i założyć gniazdo typu euro, w c330 tak to u mnie jest zrobione, tylko c330 jest nowszym ciągnikiem, więc miski tam raczej nie ma.
Będzie działać. Robiłem taki podnośnik, że jest miska i rozdzielacz z C-330 i wywrot. Tylko nie można zaślepiać tego wyjścia na boczny rozdzielacz z błotnika. Musi być zrobione połączenie, ja to zrobiłem tak, że założyłem rurki te co idą do tego rozdzielacza i wykorzystałem krótki przewód elastyczny który tam się łączy - ale ja rurkę z rurką połączyłem.
W razie czego podpowiem co i jak i mogę Ci też skompletować potrzebne części nowe.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Farmiro

Ursus pisze: dzisiaj, 19:34

Będzie działać. Robiłem taki podnośnik, że jest miska i rozdzielacz z C-330 i wywrot. Tylko nie można zaślepiać tego wyjścia na boczny rozdzielacz z błotnika. Musi być zrobione połączenie, ja to zrobiłem tak, że założyłem rurki te co idą do tego rozdzielacza i wykorzystałem krótki przewód elastyczny który tam się łączy - ale ja rurkę z rurką połączyłem.
W razie czego podpowiem co i jak i mogę Ci też skompletować potrzebne części nowe.
Z czystej ciekawości, dlaczego nie można zaślepiać tych rurek? Ja to rozumuję w ten sposób, że musi być dużo oleju bo tłok musi ten olej jakoś pociągnąć tak? chyba, że moje rozumowanie jest błędne.
Farmiro

Ursus pisze: dzisiaj, 19:34

Obrazek

Pożyczam zdjęcie z Internetu

Cyfra 1 to idzie przewód z przodu rozdzielacza i wchodzi do skrzyni

Cyfra 2 , ja tam chcę podłączyć rurkę lub przewód elastyczny do złącza euro, chyba ,że nie może to tak być i tą rurkę widoczną na zdjęciu trzeba usunąć ?
bergman31

Tak jak napisałeś. Do 2 przykręcasz przewód z gniazdem euro (lub polskim wkręcanym). Ta czerwona wygięta rurka musi być. Ursus właśnie o niej pisał dlaczego musi pozostać. Jak w przyszłości będziesz chciał założyć rozdzielacz dodatkowy na błotniku, to tą czerwony wygiętą rurkę odkręcisz i w jej miejsce podłączysz przewody od rozdzielacza na błotniku.
bergman31

Farmiro pisze: dzisiaj, 19:13
https://www.youtube.com/watch?v=QXLqRPyvgR4&t=80s

Podsyłam, bo ciekawość nie daje mi spokoju, dlaczego tu ktoś ma miskę pod plecakiem, i rozdzielacz z c330 z funkcją kipra i mu to działa? Jak?
Czy jest miska lub jej nie ma, to jest bez znaczenia, bo i tak rozdzielacz otrzymuje olej od pompy. Tak to konstruktorzy z Ursusa wymyślili, że po niewielkiej zmianie konstrukcyjnej w rozdzielaczu, wprowadzili wyjście na gniazdo hydrauliki zewnętrznej, gdzie olej pobierany może być z miski olejowej lub korpusu tylnego mostu (skrzyni biegów) w zależności co mamy w traktorze.

U mnie w C-325 też była miska i rozdzielacz z C-330 z wyjściem na kiper. Ze względu, że czasami podpinałem przyczepy z dwoma siłownikami i trochę brakowało oleju, więc musiałem zdemontować miskę olejową i wyprowadziłem przewód ssący pompy do korpus tylnego mostu.
bergman31

Farmiro pisze: dzisiaj, 19:12
Można kupić oryginalną rurkę od C-330 (pasuje też do C-325 i C-328) idącą od przyłącza 2 do gniazda kipra.
ODPOWIEDZ