Zagadki
RE: Zagadki
Jak na moje oko to jest Zetor 15;)
za łatwe widzę , - cóż , wygrałeś +/i autorstwo kolejnej zagadki :yes:
S-15 Andoria ?
- Szczepan-1990
Ja stawiam na półprzewodnikowy transregulator cząsteczkowy...
A tak na serio to Andoria
A tak na serio to Andoria

Zgadza się, dokąłdnie to silnik Andoria 1 HC 102, zwany potocznie S-15, widzę, że załatwa to moja zagda, teraz kolej no zwycięsce tej;)
Jaka była najważniejsza różnica w skrzyni biegów między U-4011 a U-355 ?
Pokuszę sie rozwiązać tą zagadke mianowicie skrzynie te nieróżniły sie przełozeniami biegów różnica była w łożyskowaniu górnych wałków skrzyni(wałek sprzęgłowy,wałek główny,wałek ataku,wałek napedu WOM ) Dodatkowa blokada wodzików zmiany biegów zapobiegająca zakleszczaniu Odlew korpusu róznił sie ponieważ został zmieniony układ kierowniczy
Też ale nie o to chodzi. Musnołeś temat "WOM" 

Poszukajcie w katalogach 

Jeśli chodzi ci o różnice w prędkości tych ciągników to było to spowodowane przełożeniem zwojnic
Wałek WOMu w U-4011 był cały w U-355 dzielony
Jeśli zaczniesz sie trzymac katalogu to nic tam niebyło dokładnie identyczne prucz paru kół w skrzyni inne były pokrywy inny osprzęt zewnętrzny
Bo prawdopodobie przejście z modelu U4011 na U355 był płynny.
Rodzaj wałka WOM niebył spowodowany różnica skrzyni biegów a korpusem tylnego mostu
Ładny schemacik rzuciłeś do rozwiązania tej zagatki ale wałek WOM to niezasadnicza różnica miedzy tymi skrzyniami a różnic było więcej trzeba było bardziej sprecyzować zagadke dostał bys konkretną odpowie zreszta w pierwszej mojej odpowiedzi wspomniałem o tym wałku jak i o wielu innych znając te skrzynie z wieloletniej praktyki