Holowanie ciągnika typu SAM.

Wszystko odnośnie rejestracji, ubezpieczenia i innych formalności
Lesnik

Holowanie ciągnika typu SAM.

Post autor: Lesnik »

Witam. Kupuje SAMa który jest oddalony od mojego miejsca zamieszkania ok.15km. Czy mógłbym go przyciągnąć na holu za pomocą samochodu osobowego? SAM posiada światła oraz hamulce ale nie posiada oczywiście papierów. Co może mi grozić gdyby policja mnie zatrzymała?
Awatar użytkownika
klusek-rolnik

RE: Holowanie ciągnika typu SAM.

Post autor: klusek-rolnik »

Mniejsze ryzyko było by, gdybyś spróbował po prostu przyjechać tym SAMem na kołach. Ewentualnie puścić kilka kilometrów przed sobą samochód i w razie jakiegoś patrolu policji, osoba z samochodu daje Ci znać a Ty uciekasz gdzieś w polne drogi.
Lesnik

Tak sobie myślę że szybciej mi pójdzie zaholowanie go samochodem niż przyjechanie nim. Taki ciągnik dużej prędkości nie rozwija i będę się wlókł nim kawał czasu do domu będąc w strachu przed patrolem.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Można i tak, chociaż jazda samem polnymi okrężnymi drogami do domu to też jakiś transport.
Najlepiej byłoby po prostu wynająć lawetę/dużą przyczepkę i go przywieźć, koszt niewielki ale bezpieczeństwo jest.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Lesnik

Zgadzam się że laweta byłaby najlepszym rozwiązaniem ale na lawete mnie nie stać w tym momencie. Dużej przyczepki nie mam od kogo pożyczyć. W sumie to droga kajowa będę jechał przez ok.3km a później to już do mojej miejscowości prowadzi zwykła droga rodem z XIX wieku że tak powiem. Tam już policja bardzo rzadko stoi.
Awatar użytkownika
Wicher

Ale te 3 kilometry drogą krajową...
Lesnik

Dodam jeszcze że to zaraz obok granicy państwa i niebiescy a i straż graniczna często tam jeżdżą.
Awatar użytkownika
Wicher

A okrężnymi drogami?
Lesnik

Jedynie lasem można by się było przebić ale po ostatnich deszczach nie wiem czy się przebije do swojej miejscowości. U mnie jest przewaga lasu nad polami i okrężnę drogi polne nie wchodzą w rachubę. Pozostaja leśne drogi albo ta nieszczęsna krajówka.
Awatar użytkownika
Wicher

Leśnymi drogami samem jechać... Toż to sama rozkosz!

Nie ma się co zastanawiać, tylko gibaj przez las :D
Lesnik

Hmm...zastanowie się jeszcze ale jak nie będzie innego wyjścia to pojadę przez las. Będę musiał pokonać dwie góry żeby się dostać do domu. Mam nadzieję że się w jakąś paryje nie właduje moim nowym nabytkiem.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Czmychnij nad ranem zanim niebiescy wstaną *flower*

Tak poważnie to bał bym się holować SAMa, lepiej nim jechać bo to mniej zwraca uwagę. Oczywiście najlepiej na lawetę.

Poza tym jak go ciągnąć ? Na lince 15 km ? Żartujesz ? To by była tortura dla kierowców obu pojazdów i duże ryzyko rozbicia samochodu. Sam waży pewnie ok. 1,5 czym go chcesz ciągnąc osobówką ? Sztywny hol byłby lepszy ale ile pojedziesz tym zestawem ok 20 km/h nie szybciej.

Szarpanie się przez las na pierwszą trasę nowym nabytkiem to wg. mnie trochę "ekstrem". Nie znasz dobrze drogi, ani maszyny. Jeśli się odważysz to zapewnij sobie asekurację kogoś kto mógłby po ciebie wyjechać innym ciągnikiem.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Wicher

Będzie test terenowy :D

A Bolszewik dobrze radzi, koło 5-6 stróże porządku śpią, a i ruch mniejszy...
Lesnik

A wiecie jakiej wysokości mandat by mi mogli wystawić w razie mojej wpadki?
Awatar użytkownika
Wicher

Jak wściekły stróż to i pińcet będzie mało...
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Weź ze sobą aparat będą fajne fotki.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Lesnik

HeHe widzę że czeka mnie ciekawa przygoda. Jeszcze nie wiem co dokładnie zrobię ale na jakiś sposób transportu muszę się zdecydować. Holowałbym go golfem II i jestem absolutnie przekonany że auto da radę.
Awatar użytkownika
albert

Post autor: albert »

U mnie w wiosce jak złapali gościa jadącego samem z wozem chyba załadowanym drzewem to za brak ubezpieczenia doładowali mu coś około 500zł. A że gościu dosyć często porusza się po co prawda tylko po drogach gminnych dla spokoju ubezpieczył sama i jak mówił w razie kontroli ubezpieczenie puki co wystarcza.
Lesnik

Kiedy będę miał SAMa już u siebie to nie będę się martwił o to że mnie złapią bo bardzo rzadko będę jeździł po gminnej drodze a jeśli już będę miał jechać to dosłownie kilkaset metrów maksymalnie. Chodzi mi tylko o transport do mojej wioski zaraz po zakupie. Napisze wam jak skończyła się cała sytuacja gdzieś pod koniec tego tygodnia.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Masa holowanego pojazdu nie może być większa od masy pojazdu holującego .Nie wolno holować pojazdu w którym choć jeden układ jest zależny od pracy silnika a silnik jest niesprawny(układy wspomagania) Fundusz gwarancyjny (brak OC) w przypadku pojazdu innego niż pojazd samochodowy wynosi coś koło 600zł. Samochodowy to ponad 3 tysiące.Oczywiście z tyłu światła podłączone do pojazdu holującego.Wtedy może nie być problemu z brakiem rejestracji, bo nie wszystko co jest holowane musi być zarejestrowane( np maszyny budowlane typu betoniarka czy agregat).Piszasz że holując będziesz szybciej niż jadąc samem. Niekoniecznie, bo jeżeli sam ma marny układ kierowniczy to przy większej prędkości może wpaść w takie wibracje że droga będzie za wąska.Ja jednak pojechał bym lasami.Najwyżej wyciągnie Cię jakiś ciągnik a to będzie Cię kosztować flaszkę w skrajnym wypadku dwie a to i tak taniej niż ,,przeboje" z policją
ODPOWIEDZ