malowanie śrub
malowanie śrub
Witam, panowie jedno proste i banalne pytanie związane z remontem a właściwie malowaniem mojego Zetorka:
- czy malować nowe śruby?
Osobiście wolałbym nie malować, śruby są zwykłe białe i dość estetycznie wyglądaj ale nachodzi mnie pytanie czy po jakimś czasie nie zaczną rdzewieć, nie chcę drobnostką popsuć efektu całej pracy. Co myślicie?
Pozdrawiam Tomasz
- czy malować nowe śruby?
Osobiście wolałbym nie malować, śruby są zwykłe białe i dość estetycznie wyglądaj ale nachodzi mnie pytanie czy po jakimś czasie nie zaczną rdzewieć, nie chcę drobnostką popsuć efektu całej pracy. Co myślicie?
Pozdrawiam Tomasz
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
RE: malowanie śrub
Jak są dobrej firmy w ocynku i klasy co najmniej 8,8 to trochę pożyją bez rdzy 

Spotkałem się z dwoma sprzecznym opiniami stąd moje zapytanie na forum, choć mam barzo dużo kontaktu z mechaniką to nigdy nie zwracałem na to uwagi, aż do dziś, ponieważ jutro zaczynam malować Zetorka 

Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
- chrapek3011
Pod farbę najlepsze są śruby zwykłe nieocynkowane.Na zewnątrz,gdzie widać przy zakładaniu kolejnych elementów po malowaniu ja stosuję śruby,podkładki i nakrętki ocynkowane.
nowsze ciągniki mają malowane śruby bez podkładu nawet jak są ocynkowane i się farba trzyma aż do odkręcania
Chrapek, Lonus a jak sprawdzić czy śruby są dobrej jakości lub czy są ocynkowane? Myślałem, że wszystkie " białe" śruby są ocynkowane?
Życie- niby dużo wiem ale i tak ciągle za mało...
Życie- niby dużo wiem ale i tak ciągle za mało...
- chrapek3011
To nowsze a dziś i tak wszystko jest robione mało fachowo...kiedyś tak nie było,że zakładało się tak jak leciało.Kiedyś śruby ocynkowane to byłby koszt i wszędzie były zwykle zwykłe,a gdzie nie gdzie tzw.oksydowane,żeby z wierzchu nie rdzewiało.Dziś w każdym sklepie żelaznym jak są to są ocynkowane,zwykłe i czarne już coraz rzadziej ale też można dostać.
Czyli ogólnie rzecz biorąc nie malować, chyba że mi starsznie na tym zależy, zgadza się?
A czy śruby ocynkowne mają jakieś dodatkowe oznaczenia? Skąd pewność że to ocynk? Ja swoje czasami spawałem i wiem że są ocynkowane ale gdy jestem np w sklepie to jak to sprawdzić? ( oprócz pytania sprzedawcę oczywiście)
A czy śruby ocynkowne mają jakieś dodatkowe oznaczenia? Skąd pewność że to ocynk? Ja swoje czasami spawałem i wiem że są ocynkowane ale gdy jestem np w sklepie to jak to sprawdzić? ( oprócz pytania sprzedawcę oczywiście)
U mnie było malowane wszystko jak leci. Jednak z tych ocynkowych farba łatwo złazi 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Na dwoje babka wróżyła 
Ja chcę pomalować każdy element osobno i poskręcać stąd łatwiej mieć śruby nie malowane. Zobaczymy, wszystko "wyjdzie w praniu".
Dzięki za podpowiedzi i opinie

Ja chcę pomalować każdy element osobno i poskręcać stąd łatwiej mieć śruby nie malowane. Zobaczymy, wszystko "wyjdzie w praniu".
Dzięki za podpowiedzi i opinie
Ja też malowałem po elemęcie, aby nigdzie podkładu nie było widać, a następnie skręcałem wszystko razem ocynkowanymi śrubami, ale na sam koniec śruby też będą pomalowane, żeby się tak w oczy nie rzucały.
Facebook. old URSUS tractor
Moim zdaniem takie śruby mają swój urok, ujmują lat
Tylko gorzej jak z czasem zaczną się matowić rdzewieć...

Fakt - urok mają. Jak jest dobry ocynk i jak go nie uszkodzisz przy przykręcaniu, to lata wytrzymią. Jedynie zmatowieją z czasem - niestety 
Najszybciej zaczynają rdzewieć śruby, które są przykręcane wkrętarkami, bo one niszczą powłoke ocynku.
Możesz zastosować śruby nierdzewne, ale są niestety droższe.

Najszybciej zaczynają rdzewieć śruby, które są przykręcane wkrętarkami, bo one niszczą powłoke ocynku.
Możesz zastosować śruby nierdzewne, ale są niestety droższe.
Facebook. old URSUS tractor
Sprawa wygląda tak że mam ok 60 kg nowych śrub! W zwiąku z tym zakup kolejnych raczej odpada i będę używał tego co mam a efekt ocenimy wspólnie za 2-3miesiące mam nadzieje.
Farba się słabo trzyma na śrubach bo są nie odtłuszczone. Ocynkowane czy nie najpierw wymoczyć w rozpuszczalniku (benzynie ekstrakcyjnej). Wyjąć i jak wyschną to malować. Będzie trzymać dłużej.
Aha
klasa śrub to jest chyba wybita na łebku śruby.
Aha
klasa śrub to jest chyba wybita na łebku śruby.
jakość (klasa śrub)wytłoczona jest na łbie śruby ja stosuje minimum 8.8 do wszystkiego a sprawdzić czy ocynk potraktować kwasem solnym jedną jak się będzie szybko pienić*yes*to znaczy że ocynk albo spawarką i ładnie się spala ocynk (początek instrukcji M-F z 89r wszystkie śruby klasy minimum 8.8-ciekawostka taka:))
- chrapek3011
Chyba przed malowaniem się wszystko odtłuszcza to będzie trzymać.Ja odtłuszczam benzyną ekstrakcyjną przed malowaniem tak jak bym malował.W pistolet benzyna i wio...
Na ocynk to osobny podkład do powieszchni cynkowanych żeby po jakimś czasie nie odlazło.