Targi Kielce

Rozmowy nie na temat
Awatar użytkownika
mateuszW

Targi Kielce

Post autor: mateuszW »

A oto pierwsze zdjęcie z Targów Kieleckich które dostałem wczoraj mms-em od taty:):)
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

RE: Targi Kielce

Post autor: Jacek ze Skansena »

No to seson na imprezy się zaczął.Fajnie bombaj wygląda i oczywiście tło jest bardzo ważne a to już załatwiają oglądający. Pozdrawiam Kolekcjonerów z Warki.
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

No! Fajnie się prezentuje wśród tych nowości :) Widzę, że zwiedzający dopisali.
Mateusz zatem po targach czekamy na fotki i opis - może byc nawet krótki. Podeślij mi to wszystko na maila. :)
Awatar użytkownika
73michal

Post autor: 73michal »

Nom koledzy dopiero przyjechałem z targów i na bombaju mam zdjęcie... widziałem nową wersje valpandy (poprawcie jeśli źle napisałem)
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Tradycja wita u bram :)

Obrazek

A to już nowoczesność:

Obrazek

Targi bardzo ciekawe było co obejrzeć. Mnie szczególnie podobały się maszyny leśne. Niestety z racji tego że byłem w ramach zorganizowanego wyjazdu brakło czasu na zwiedzenie wszystkiego. Niespełna 4,5 godziny to zbyt mało czasu.

Znalazłem za to maszynę którą z pewnością kupię w najbliższym czasie.

PS. Łyżka dziegciu, a w zasadzie trzy. Niektórzy ludzie zupełnie nie umieją się zachować.
1. Przekroczenie dawki alkoholu u niektórych niestety widocznie. Wypić sobie można ale schlać się jak świnia nie uchodzi.
2. Ludzie kradną drobne części maszyn zawleczki, gałeczki, śrubki no przecież ciężki wstyd.
3. Jak coś dają za darmo katalogi, długopisy, ciasteczka itp. to ludzie biorą garściami. Jak można być takim chamem żeby zabrać garść długopisów albo iść do stoiska tylko po to żeby napchać kieszeń cukierkami.

Ludzie jeszcze nie dorośli do takich imprez i zachowują się jak swołocz. Bywam dość często na różnych targach w Kielcach i niestety na rolniczych jest pod tym względem najgorzej. :(
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

Bolszewik, zgadzam się z tą smutną prawdą. I niestety tak się dzieje nie tylko na Kielcach. Uczestniczyłem zawodowo i prywatnie w wielu wystawach i targach i problem jest zawsze ten sam, brak kultury.

Największą porażką dla mnie osobiście było jak wrócił z Targów Poznanskich ( 2004r) mój Zetorek i brakowało w nim wielu drobnych elementów tak z trudem wcześniej zdobytych. Mimo wzmożonej uwagi obsługi Zetora w tym tłumie grasują złodzieje przyjemniaczki.

Druga rzecz to właśnie przekroczenie dawki alkoholu. Na Bednarach jakiś jegomosc chciał mi spuścic manto za to, że mam i pokazuję Zetorka. Nie zdążył , gdyż padł na ziemię zamroczony procentami. Towarzysze zabrali go do samochodu. Smutne i prawdziwe.
Przepraszam, że może odszedłem od tematu ale Bolszewik poruszył rzeczywiście ważny problem.
Awatar użytkownika
skiet135

Post autor: skiet135 »

Przykładem kradzieży może być to że dwa lata temu w Bednarach dwóch gości uciekało z łącznikiem:no:
Awatar użytkownika
Mateusz Rogowski

Post autor: Mateusz Rogowski »

Macie racje koledzy!! To co sie dzieje u nas na imprezach to jeden wielki śmiech, procenty jedno, kradzieże drugie, ale jeszcze to śmiecienie, Polak wciśnie plastikowy kubek od piwa gdzie wlezie, w przerwe między obciażikami, w młocarnie do kombajnu a kilka metrów dalej stoi śmietnik :mad:
Skiet135 chyba myślimy o tym samym zdarzeniu, przedstawiciel Valtry chciał nam zaprezentowac sprzęt przed pracami na polu pokazowym, odpala ciagnik podnosi z tyłu maszyne, podnosi z przodu... nie ma łacznika :@ UKRADLI :rip:
Awatar użytkownika
piotr31

Post autor: piotr31 »

Oj dużo wody musi przepłynąć w rzekach za mim ludzie nauczą się szanować czyjąś własność .:mad:
Awatar użytkownika
ZIDAN

Post autor: ZIDAN »

przyzwyczajenia dawnych czasow i tak się dzieje w Poświętne k/Płońska to szybę nawet potlukli ale weś znajdz winowajce
Awatar użytkownika
Bolszewik

Przyczepa Pronaru miała poprzypinane paskami wszystkie możliwe do kradzieży elementy. Nie zrobiłem fotografii choć teraz bardzo żałuje to by był najlepszy obraz. Poza tym w tym roku wiele ciągników było zamkniętych :( i wcale mnie to nie dziwi.

W swej ogólnej masie polski rolnik jawi się ogółowi społeczeństwa jako: głupi, chamski, prymitywny do tego złodziej i pijak.

Proszę wszystkich porządnych ludzi aby pojawiali się na takich imprezach żeby zmarginalizować ten "element".

Na targach poza pokazywanym sprzętem można też spędzić fajnie czas mnóstwo małej gastronomii. Kufel piwa (jeden nie dziesięć) do dania z rusztu i miłej pogawędki ze znajomymi jak najbardziej na miejscu. Dla odważnych ścianka wspinaczkowa na której każdy może pokazać ile kto jest wart.
Dla jeszcze odważniejszych piękne hostessy :smilewinkgrin:
T-25
Awatar użytkownika
skiet135

I największy tłum przy malowaniu diabełków:smilewinkgrin:
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

Przykładem kradzieży może być to że dwa lata temu w Bednarach dwóch gości uciekało z łącznikiem

Ja myśle że na to jest tylko jeden sposób- organizować wystawy w jakiś monitorowanych halach, gdzie maszyny stoja na podestach, ogrodzone łańcuchem, a w wejściach ochrona i wykrywacze do metalu. Więc jakby ktoś ukradł np.: łącznik, to zaraz by wykryło kto i ochrona by się tym zajęła. Tak było np.: na agritechnice 2007. Oczywiscie wadą takiego rozwiązania jest brak mozliwosci pokazania maszyny na żywo, ale od czego w koncu są filmiki reklamowe, jak np.: firmy class, która ma ich sporo (wystarczy chocby wejsc na YouTube i wpisać class jaguar i zaraz wyskoczy jakiś "oryginal video" zrobiony na potrzby reklamowe) i tak do momentu, aż chamstwo z epoki PRL-u nauczy się porządku i dyscypliny. Bo wpusczenie chamstwa na salony musi sie konczyć kradzieżami, ale zawsze są ludzie uczciwi, zainteresowani maszznami i ich możliwościami, niż alkoholem i tym podobnymi.

Ale wróćmy do tematu.....
Awatar użytkownika
skiet135

To jeszcze zdjęcie traktora Steyr stojącego przy stoisku Case.

Obrazek
Awatar użytkownika
Bolszewik

Ochrony było sporo, ale to przecież nic nie da bo nie sposób wszystkich upilnować. Swego czasu na targach zbrojeniowych gość zwędził AK47 wersja myśliwska (dłuższa lufa, brak oporopowrotnika drewniana kolba ...) złapano go dopiero na bramce. Pukawkę ukrył w nogawce.

Ta trzytonowa Kranman 3.0t bardzo mi się podoba, i chętnie bym ją nabył. Niestety cena jest o połowę za duża 10.400 zł :(

Obrazek

Za to z pewnością kupię tą kosiarkę, choć pewnie nie tak szybko:

Obrazek

Targi Kielce 12 - 14 marca 2010
http://picasaweb.google.pl/Bolszewik3/ ... 3976591954
T-25
vauxhall

Post autor: vauxhall »

Zgadzam sie z przedmowcami na tematy poruszone,ale ten problem jest <<internacjonalny>>nie jestesmy ani lepsi ani gorsi od innych (nacji)-mam tu na mysli bezsensowne nieraz kradzieze- tak dla zasady,odruch odpustowo-marketowo-targowy,tego sie nie wypleni,skandynawowie maja wysokie standardy a zlodziejstwo jest tez na porzadku dziennym.U nas jednak przewaza zauwazalny alkoholowy odcien imprez,w Danii np.wandalizm,impreza nie uda sie jak na parkingu dla gosci nie rzuci sie pod samochod ,,molotova,,albo obowiazkowy spray na eksponat.Kazdy narod ma jakies atawistyczne odruchy..
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Oj coś zdjęcia niektóre są niedostępne. Dzięki za relacje :) Może pokusi się ktoś o napisanie takiej w formie artykułu + zdjęcia na RT?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Bolszewik

Ja się wybieram, mam już zaproszenie.

Zdjęcia skasowane ze względu na porządki w fotosiku, zresztą były stare.
T-25
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

zakładzjcie kolejne konto w fotosiku na inny mail i już , porządków nie ma co robić
za wielkich ,jakos te limity wprowadzili z nienacka lekko
chyba że jest inne miejsce na zdjęcia darmowe i w mniarę pewne

lekko OT , ale chyba się przyda jakaś wiedza na ten temat
Awatar użytkownika
Bolszewik

Targi w tym roku słabsze niż poprzednio. Może to wina pogody, może tego że byłem dopiero w niedzielę. Wydaję się że wystawców mniej, a i nowości nie za wiele.

Niestety kultura zwiedzających zbyt wolno się poprawia:
- wielu zwiedzających jest wyraźnie pijanych,
- drobne elementy giną z maszyn,
- niektórzy zwiedzający nie szanują cudzej własności kopią szarpią i włażą gdzie nie trzeba,
- śmietniki doraźne w wielu miejscach,
- chamskie odzywki do dziewczyn na stoiskach.
- przemądrzałość połączona z jednoczesną ignorancją jest zjawiskiem nagminnym.

Prawie wszystkie ciągniki miały zabezpieczona wlewy paliwa taśmą żeby ich nie ukradli.

Stwierdzam że wielu zwiedzających to proste tępe chłopy granatem od pługa oderwane którzy powinni być izolowani jak zaraza od reszty ludzi. Oni i tak nic nie kupią, a tylko uchlają cię na miejscu piwskiem, ukradną zawleczkę, coś popsują itd.

Dość jednak tych smętnych teorii. Kto nie był niech żałuje.

Zapraszam wszystkich na przyszłoroczne targi do Kielc, gościnnej krainy latających scyzoryków. :smilewinkgrin:

http://picasaweb.google.pl/Bolszewik3/R ... 8295610466
T-25
ODPOWIEDZ