nowy nabytek ursus c355
RE: nowy nabytek ursus c355
do mojego c325 kupowałem właśnie takie tabliczki od razu były numery nabite
a jeszcze może sie tak zdarzyć że skrzynia silnik lub tylny most były wymieniane a rzadko później nabijane są numery przez co robi sie później zamieszanie
dlatego też nie będę przy remoncie zwracał na te numery uwagi
zrobię go tak jak już wcześniej sobie zaplanowałem 
A wyobraź sobie, że ktoś z POMu co nabijał numer na moim silniku po przekładce to nieźle wycięty musiał być bo jest nabity taką falą.jacek0106 napisał/a:
bo fabrycznie młotkiem byle jak nabijane.
Za to w nowych sprzętach te viny są teraz taką technologią nabijane że nawet z przyczepką jest problem i dyszel trzeba zmieniać. To chyba jakoś wypalane jest plazmowo czy jak? Kucie odchodzi do lamusa i wszczepy też bo Viny w wielu miejscach występują. Tutaj znowu starocie górą. Niestety złodzieje dobrze o tym wiedzą i dlatego w dużych miastach ładnego klasyka można łatwo stracić.
Dzisiaj miałem bardzo pracowity dzień sprzątanie i segregowanie na strychu ..... na którym od kilku lat odkładałem różne ciekawe przedmioty .....które myślę że pomogą mi w przywróceniu mojego ursusa do oryginału
zdjęcia przedstawiają elementy które udało mi sie znaleźć i które zastosuje w trakcie remontu
niektóre powtarzające sie elementy mogę odsprzedać lub zamienić 

-
Jankes URSUS
Troszkę zapasów zrobiłeś;) Ja byłbym zainteresowany obrotomierzem. Mam C-355 z 1973r. więc idealnie by taki pasował*hilarious* Jeśli chcesz jeden odprzedać napisz do mnie na PW.
Tak tak na chomikowal kolega troche fajnych gadzetow.
troche tego jest... chociaż chciałbym mieć tych elementów jeszcze więcej
orientuje sie może ktoś od czego są lampy z tych 2 pierwszych zdjęć są one dużo większe od innych a były zamontowane w c355 ...
bo ta mniejsza lampa z 3 zdjęcia to jest chyba z 4011 ? 
Jest gdzies na rt temat o lampach jak sie nie myle wiem ze byly polskie i slowackie do c 4011 wiem ze kolega cbrapek3011 wie wiecej na ten temat 
szukałem właśnie tego typu tematów tutaj ale niestety nic nie znalazłem
dlatego też tutaj pytam o to
szukam osoby lub zakładu pewnego który podjął by sie chromowania różnych elementów np ramek do lamp śrubek itp. prosze o jakieś propozycje
szukam osoby lub zakładu pewnego który podjął by sie chromowania różnych elementów np ramek do lamp śrubek itp. prosze o jakieś propozycje
Ponieważ wiem gdzie mieszkasz wstawiam link w Twoim zasięgu, chromowałem tutaj
http://www.tecechromowanie.pl/6/kontakt
ale jest drogo , za ramkę do licznika 4011 zapłaciłem około 70 zł
( ale trzeba im przyznać, że wyszło super)
Pytałem też w kilku innych zakładach w naszej okolicy, ceny są podobne.
http://www.tecechromowanie.pl/6/kontakt
ale jest drogo , za ramkę do licznika 4011 zapłaciłem około 70 zł
( ale trzeba im przyznać, że wyszło super)
Pytałem też w kilku innych zakładach w naszej okolicy, ceny są podobne.
ok dzięki wielkie
pewnie będę musiał skorzystać z ich usług bo zależy mi na wykonaniu jak najlepszym 
Dokładnie. Ramka nowa 80 zł a po chromowane 70. Czas oczekiwania w miesiącach a po odebraniu brakuje części a chromu słabej jakości. .. nie mam dobrego z doświadczenia z chomam i czytając inne fora to jest to samo.
ciężko jest znaleźć dobrego fachowca i tak jest wszędzie i ze wszystkim
dlatego też tutaj chce dowiedzieć sie kto kogo poleca
a może ktoś z forumowiczów zajmuje sie takim czymś ?
witam po przerwie... plany co do tego ciągnika troche sie pozmieniały co do tego jaką funkcję będzie on u mnie pełnił
postanowiłem go wyremontować w 100 % pod oryginał a zbędne części sprzedać
a więc tak, będę sprzedawał na pewno pług do śniegu kabinę na 2 strony otwieraną oraz błotniki i maskę ( planuje całe oblachowanie założyć nowe) ładniej będzie wyglądał
gdyby ktoś był zainteresowany prosze pisać lub dzwonić
a sam będę potrzebował kierownicy 2 ramiennej w idealnym stanie nie porysowanej ani nie wypłowiałej bo takie już mam
oraz sprężyny siedzenia starego typu najlepiej nowe 
W końcu znalazłem chwilę czasu na to by zacząć remont 355
na początek zdemontowałem pług do śniegu, kabinę, maskę oraz błotniki :)dzięki temu w końcu mogłem dokładnie go oglądnąć i sprawdzić każdy element
po szczegółowych oględzinach mogę śmiało stwierdzić że wszystko jest w prawie idealnym stanie podnośnik podnosi na zakresy trzyma bez problemu, silnik pracował przez ponad godzinę ciśnienie oleju nie spada poniżej 4:) biegi bardzo ładnie i płynnie wchodzą nie wyskakują ani się nie kleszczą
blokada działa :)hamulce brzytwa , układ kierowniczy bardzo lekko i płynnie pracuje ,brak luzów na przedniej osi .....
czyli od strony mechanicznej nie muszę nic z nim robić jestem z tego powodu bardzo zadowolony
żeby uwiarygodnić to co dzisiaj zrobiłem wstawiam kilka zdjęć z pracy przy nim

witam po przerwie... plany co do tego ciągnika troche sie pozmieniały co do tego jaką funkcję będzie on u mnie pełnił
W końcu znalazłem chwilę czasu na to by zacząć remont 355

Planujesz w zamian kabinę orzeszka?
nie będę żadnej kabiny zakładał z tego względu że ta co była na nim nie będzie według mnie pasowała do oryginalnego wyglądu do jakiego w ciągu kilku następnych tygodni chce go doprowadzić
a te małe kabiny mi się szczerze mówiąc nie podobają
a poza tym od tej kabiny lakier się rysuje i wyciera 
Dzisiaj znalazłem chwilę czasu by zająć sie 355
i udało mi się zrobić z siatką przednią oraz uzupełnić i pomalować pulpit na zegary
nie wyszło to może idealnie ale chyba nie jest jeszcze aż tak źle?

Dzisiaj znalazłem chwilę czasu by zająć sie 355

Cacy. Jest ok.
-
krzysztof12
ta siatka chyba nie jest orginalna ? a te zegary nie powinny być inne jeśli ma być to orginał ? fajny sprzęt do ściągania kabiny masz 
ramka siatki oraz emblemat na napis jest oryginalny a jeśli chodzi o siatkę to była ona doklejana do obramówki
jeśli chodzi o zegary to licznik motogodzin jest oryginalny a licznik od temperatury jest nie oryginalny .... zresztą sam za bardzo nie orientuje sie jaki powinien być oryginalnie
reszta elementów prawdopodobnie jest oryginalna chociaż też nie orientuje sie aż tak dobrze by to potwierdzić na 100 % ;D maszt do wózka widłowego jest fajną sprawą zwłaszcza gdy ktoś tak jak ja ma dość dużo pracy przy tych ciągnikach 
- chrapek3011
A więc tak.
Nie krytykuje tylko poprawiam,żeby było dobrze.
Tło znaku,czyli ten emblemat jest od C-330,zachodzi za mocno na ramkę.Od C-355 jest krótszy od C-330.
Tablica...hm...Znajdują się tylko trzy oryginalne elementy...sama blacha jest od C-360 po roku 1983 gdzie pod gniazdem wycieraczki była montowana kontrolka spadku ciśnienia powietrza w instalacji pneumatycznej taka zwykła czerwona w plastiku.
Oryginalny za to jest licznik motogodzin,przełącznik kierunkowskazów i zaślepka gniazda.
Nie krytykuje tylko poprawiam,żeby było dobrze.
Tło znaku,czyli ten emblemat jest od C-330,zachodzi za mocno na ramkę.Od C-355 jest krótszy od C-330.
Tablica...hm...Znajdują się tylko trzy oryginalne elementy...sama blacha jest od C-360 po roku 1983 gdzie pod gniazdem wycieraczki była montowana kontrolka spadku ciśnienia powietrza w instalacji pneumatycznej taka zwykła czerwona w plastiku.
Oryginalny za to jest licznik motogodzin,przełącznik kierunkowskazów i zaślepka gniazda.
no tak możliwe że ten emblemat jest od c330 bo wszystkie mam takiej samej długości
a ta tablica jak powinna wyglądać oryginalna ?? no i pytanie najważniejsze które na samym początku powinienem zadać jak powinien wyglądać oryginalny zegar temperatury ??