A co do mojego przezwiska to noszę je już jako drugi w rodzie
Zetor 25
RE: Zetor 25
Zgadzam się, historie rodzinne się splatają ze wszystkim... Mój ojciec traktorem pędził na chrzciny brata ciotecznego, bo chrzestny "zaginął"...
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
A co z instalacją elektryczną ? Można gdzieś kupić, czy trzeba robić samemu ?
- chrapek3011
Mogę Ci zrobić według oryginału!!!
Czyli Sławek mamy temat załatwiony ;)Aha tylko pamiętaj, że to Zetor 1947 
Chciałem wymienić uszczelniacze wału korbowego. W jednym silniku nie będzie problemu, bo wszystko jest rozebrane. Gorzej przy drugim. Miałem wydłubać je, ale jak się okazało, że są metalowe, to zbaraniałem. Powiedzcie mi, o co chodzi ? Jak w tej sytuacji wyjąć te uszczelniacze i co to są te metalowe obręcze, przez które nie widać właściwych uszczelniaczy ?
- chrapek3011
A w Maluchu,CC 700...też są z metalowym pierścieniem zewnętrznym.Nie jest to żaden problem,wyciągniesz tak jak zwykły tylko trzeba użyć więcej siły...i pamiętaj nie pokalecz wału.
ok - dzięki, będę próbował 
Zaprosiłem do siebie mechanika, aby sprawdził mi skrzynie biegów, bo chciałem wymienić łożyska. Po dokładnych oględzinach stwierdził, żebym nie rozbierał skrzyni bo jest w doskonałym stanie i szkoda tego ruszać. Powiedział tylko, abym dobrze ją umył i zalał świeżym olejem. Problem w tym, że nie wiem jak się do tego zabrać i czym ? Skrzynia jest w szopie, więc karcher odpada. macie jakieś sposoby na umycie skrzyni bez jej rozbierania ?
Zaprosiłem do siebie mechanika, aby sprawdził mi skrzynie biegów, bo chciałem wymienić łożyska. Po dokładnych oględzinach stwierdził, żebym nie rozbierał skrzyni bo jest w doskonałym stanie i szkoda tego ruszać. Powiedział tylko, abym dobrze ją umył i zalał świeżym olejem. Problem w tym, że nie wiem jak się do tego zabrać i czym ? Skrzynia jest w szopie, więc karcher odpada. macie jakieś sposoby na umycie skrzyni bez jej rozbierania ?
- Pawelc-328-
Ja, w moim Ursusiku skrzynie myłem ropą.
Najlepszy sposób, ropownica a później przedmuchać powietrzem i skrzynia będzie w środku błyszczeć jak nowa.
Najlepszy sposób, ropownica a później przedmuchać powietrzem i skrzynia będzie w środku błyszczeć jak nowa.
Dzięki Paweł za odpowiedź, właśnie o to mi chodziło.
Ropownica kupiona. Czekam na paczkę 
Pawelc-328, ropownica dzisiaj rano przybyła. Skrzynia super umyta
Teraz czyszczenie szczotką na szlfierce po zewnętrznej i wycinanie uszczelki pod górną pokrywę
Dzięki za radę z tą ropownicą.
Pawelc-328, ropownica dzisiaj rano przybyła. Skrzynia super umyta
Pokrywę lepiej daj na silikonie.
Na silikonie ? To chyba dobry pomysł
szybciej i łatwiej
Dzięki 
Zaś ja mam inne doświadczenie, unikaj czerwonego silikonu, do uszczelek albo hermetyk albo po staremu na lakierze. Silikon pod wpływem oleju po jakimś czasie zaczął się u mnie rozpuszczać i luzem pomiędzy uszczelką a np. pokrywą olej zaczyna lecieć.
Hermetyk ? Co to jest ? Bo dzisiaj będe kupował coś do tej pokrywy i żeby sobie bałaganu nie narobił 
A po staremu, to już zupełnie nie wiem o co chodzi
A po staremu, to już zupełnie nie wiem o co chodzi
Hermetyk to środek do uszczelniania silników, wysokotemperaturowy smarujesz uszczelkę z dwóch stron. Po staremu na lakierze czyli bierzesz jakiś lakier i tak samo smarujesz uszczelkę z dwóch stron i składasz np pokrywę z blokiem, lakier wysycha i uszczelnia.
- Pawelc-328-
Cieszę się, że po części pomogłem w wyczyszczeniu skrzyni. A skarbów nie znalazłeś? 
Hermetyk, to tak jak kolega DK94 pisze.
Tylko nie walić jego ile wlezie, tylko z umiarem troszeczkę posmarować, bo jak się taką pokrywę śrubami dociśnie to ten nadmiar na boki wylezie...
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... ead_id=677
Hermetyk, to tak jak kolega DK94 pisze.
Tylko nie walić jego ile wlezie, tylko z umiarem troszeczkę posmarować, bo jak się taką pokrywę śrubami dociśnie to ten nadmiar na boki wylezie...
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... ead_id=677
Dzięki, dzięki Paweł i polecam się na przyszłość. Skarbów nie było. Skrzynia czyściutka, poza dwoma opiłkami na pół centymetra i cienkimi jak żyletki. Co się za to umordowałem z odkręceniem prawego bębna hamulcowego .... dwa dni tłuczenia ciężkim młotem i przecinakiem
kiedy okazało się, że prawy bęben ma lewy gwint
Zapamiętam do końca życia
W końcu odkręciłem umyłem i pojechałem po nowe simeringi i .... zapomniałem z tego wszystkiego o hermetyku 
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę, ale jest tu co nieco o skarbach w skrzyni... 
Troszke jestem zdenerwowany bo przez przypadek przy wymianie czujnika w skrzyni wpadła mi do skrzyni podkładka M6 sprężynująca... Pech, że nie została na wodzikach ani na półeczce smarującej... Ma ktoś jakiś sposób jak to wyciągnąć??
Troszke jestem zdenerwowany bo przez przypadek przy wymianie czujnika w skrzyni wpadła mi do skrzyni podkładka M6 sprężynująca... Pech, że nie została na wodzikach ani na półeczce smarującej... Ma ktoś jakiś sposób jak to wyciągnąć??
Kupiłem te simeringi, ale ... są one węższe. Czy to nie przeszkadza ? Średnica zewnętrzna i wewnętrzna się zgadza.
Teraz czyszczę skrzynię biegów. Szczotka na szlifierce kątowej. Jest tylko problem, bo nie bardzo wiem jak zabrać się za czyszczenie skrzyni od spodu ? Macie na to jakiś patent ? Nie odrkęcałemm półosi, bo trochę szkoda. Wszystko jest w super stanie.
Teraz czyszczę skrzynię biegów. Szczotka na szlifierce kątowej. Jest tylko problem, bo nie bardzo wiem jak zabrać się za czyszczenie skrzyni od spodu ? Macie na to jakiś patent ? Nie odrkęcałemm półosi, bo trochę szkoda. Wszystko jest w super stanie.
Ja się położyłem pod ciągnik, maska i jazda