Szybko Wam to poszło
Remont-URSUS C-325
RE: Remont-URSUS C-325
Wicher wiedział nie powiedział bo pił Perłę 
A uchwyt do noszenia jak skrzynkę ze zwykłymi narzędziami ma nioezły, chociaż ja bym proponował taki składany jak w wiaderku - łatwiej wyciągać narzędzia i coś większego można włożyć.
A uchwyt do noszenia jak skrzynkę ze zwykłymi narzędziami ma nioezły, chociaż ja bym proponował taki składany jak w wiaderku - łatwiej wyciągać narzędzia i coś większego można włożyć.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Na ZDROWIE! 
Faktycznie chyba jeszcze przerobię uchwyt, bo jest problem z wkładaniem młotka :p
a "bez młota, to nie robota" - większość pewnie słyszała już to hasło nie raz
Faktycznie chyba jeszcze przerobię uchwyt, bo jest problem z wkładaniem młotka :p
a "bez młota, to nie robota" - większość pewnie słyszała już to hasło nie raz
Facebook. old URSUS tractor
Tak trzeba. uchwyt mógłby być też z wyskalowanej rurki wsuwanej w odpowiednie gniazda i blokowanej przez obrót o 90 stopni która to rurka mogłaby być przedłużką klucza do kół lub miarką poziomu paliwa 
No to zmieniłem 

Teraz uchwyt nie przeszkadza z wkładaniem i wyjmowaniem narzędzi, no i wszystko się mieści do skrzynki narzędziowej w ciapku.
I jeszcze taki mały gadżet, aby z ciapkiem nie rozstawać się na długo...

...na lato będzie jak znalazł

Teraz uchwyt nie przeszkadza z wkładaniem i wyjmowaniem narzędzi, no i wszystko się mieści do skrzynki narzędziowej w ciapku.
I jeszcze taki mały gadżet, aby z ciapkiem nie rozstawać się na długo...

...na lato będzie jak znalazł
No i elegancko! Robota perfekt 
Wychodzę powoli na prostą z instalacją elektryczną
Idąc tropem Chrapka rezygnuję z przerywacza bimetalicznego, a wstawię elektryczny. Głównie chodzi o większą niezawodność tego urządzenia. Cholernie kosztowna taka instalacja w ciapku! Prawie 6 stówek poszło na sam materiał, a o robociźnie już nie wspomnę...
Ale będzie wieczna!
mój Tata wspominał elektryka długiego z LZNSu który robił doskonałe instalacje elektryczne do Jelczy nie oglądając nawet samochodu
Miał po prostu długi i szeroki blat a na nim wyrysowane kolorami długości przewodów i ich położenie w samochodzie 
Gdyby ktoś chciał zawodowo robić instalacje to jest to chyba najlepsza metoda.
mój Tata wspominał elektryka długiego z LZNSu który robił doskonałe instalacje elektryczne do Jelczy nie oglądając nawet samochodu
Gdyby ktoś chciał zawodowo robić instalacje to jest to chyba najlepsza metoda.
- chrapek3011
W taki sposób robi się nawet instalacje do Maybacha.A z drugiej,pionowej tablicy z otworami wyciąga się przewody o odpowiednich przekrojach i kolorach.Po drugiej stronie tej pionowej tablicy znajdują się szpule z przewodami.
Takie przyrządy ułatwiają i usprawniają robotę.
Dodam jeszcze, że jak ktoś będzie zakładał instalację z C-330, to niech się nie zdziwi, że kabelki trochę krótkawe są i nie da się ich ukryć za bardzo na ciapku. Wygląda to trochę, jak choinka z lampkami na święta, bo wszędzie gdzieś kabelki wystają. Moim celem było to, aby jak najmniej było widać kable na ciągniku. Jest więcej roboty z poprowadzeniem kabli, ale optycznie dużo lepiej to wygląda.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciapek przygotowany do pierwszych zadań
Muszę wywieźć trochę gruzu i wykorzystam do tego nośnik łyżki na TUZ.

Mam taką smarownicę, która "X" lat leżała w garażu, a jest identyczna jak ta z instrukcji do C-330:

Czy w C 325/28 były takie same? bo tą mam zamiar "odświeżyć" i przeznaczyć na wyposażenie do ciapka.
Dodam jeszcze, że jak ktoś będzie zakładał instalację z C-330, to niech się nie zdziwi, że kabelki trochę krótkawe są i nie da się ich ukryć za bardzo na ciapku. Wygląda to trochę, jak choinka z lampkami na święta, bo wszędzie gdzieś kabelki wystają. Moim celem było to, aby jak najmniej było widać kable na ciągniku. Jest więcej roboty z poprowadzeniem kabli, ale optycznie dużo lepiej to wygląda.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciapek przygotowany do pierwszych zadań

Mam taką smarownicę, która "X" lat leżała w garażu, a jest identyczna jak ta z instrukcji do C-330:

Czy w C 325/28 były takie same? bo tą mam zamiar "odświeżyć" i przeznaczyć na wyposażenie do ciapka.
Jak zwykle pięknie.
Dzięki Bossmann
a nie wiesz czasem, czy taka smarownica była na wyposażeniu w ciapkach?
- Pawelc-328-
O! To i u mnie w garażu chyba taka smarownica gdzieś się wala, musze sprawdzić czy taka sama...
Zajrzałem do mojego katalogu c-325 i tam jest identyczna smarownica narysowana jak na twoim zdjęciu i instrukcji, wiec chyba w c-325 i c-328 też były takie identyczne smarownice.
PS. Napisz, gdzie taką fajną koszulkę można dostać?:)
Zajrzałem do mojego katalogu c-325 i tam jest identyczna smarownica narysowana jak na twoim zdjęciu i instrukcji, wiec chyba w c-325 i c-328 też były takie identyczne smarownice.
PS. Napisz, gdzie taką fajną koszulkę można dostać?:)
- chrapek3011
Wszystkie trzy małe modele miały taką samą smarownicę na wyposażeniu.
No to spoko
Więc smarownica "zagości" na stałe w skrzynce narzędziowej w ciapku, bo "...kto "smaruje" ten jedzie..." 
- marek_spectra
Damber - zrób proszę choć 30sekundowy filmik jak działa ładowacz 
Cześc też mam taką smarownice tylko ze ona była na wyposażeniu siewnika konnego .
- chrapek3011
Bo w Polsce w równym czasie wyposażenie było kompletowane do różnych sprzętów z tych samych komponentów.
- Pawelc-328-
Byłem sprawdzić tą moją smarownice i okazało się, że też mam taką samą!
A wiec także i w moim Ursusiku w skrzyneczce "zamieszka" smarowniczka.
Nie wiem czy działa, ale i tak miała szczęści, że nie trafiła na złom gdy Dziadek kupił nową...
A wiec także i w moim Ursusiku w skrzyneczce "zamieszka" smarowniczka.
Nie wiem czy działa, ale i tak miała szczęści, że nie trafiła na złom gdy Dziadek kupił nową...
Też mam taką smarownicę, a chciałem sprzedawać