Kupił☺em SAMa z tym silnikiem - silnik zatarty - dostalem go w czesciuach z niektorymi czesciami na wymiane...
W silniku zatarty byl tłok, panewka przy kole zamachowym obracala sie w obudowie, siedziala ciasno na wale.
Po zdjeciu widok jak na zdjeciach, dodatkowo mocno! wybity klin na wale i w kole rowek praktycznie szerokość x2,,,
pomierzyłem wal
na panewce od strony rozrządu
68,9 - 68.95
na tej zatartej podobnie
tu gdzie zatarte widac lekkie przebarwienie...
korbowodowa
74.85 - 74.9
Na panewce korbowej oznaczenie
50.103.91.0 60 oraz B - pewnie bimet..
oraz N025 - pierwszy szlif??
(pomiar suwmiarką i mikrometrem - mogłem sie coś pomylić +-0,1 ale na korbowodowej raczej nie ma 74,75...
69 mm na glownych to nominał czy 4 szlif??
Da się cos z tego walu zrobić?
A przy okazji ma ktoś może kola rozrządu, filtr szczelinowy i pokrywa -z panewka od strony kola zamachowego--- nie za miliony...
1HC102 - DUZY REMONT
Re: 1HC102 - DUZY REMONT
Przy tej ilości uszkodzeń to szkoda całkowita - szukaj drugiego silnika. Naprawa samego wału wraz z panewkami to blisko zakupu drugiego, świeżego silnika. One nie są jakoś mocno unikatowe. Na Sprzedajemy jest multum osób sprzedających na części, dzwoniłeś chociażby w jedno miejsce?
Re: 1HC102 - DUZY REMONT
Pytalem -cos znalazlem - same czesci drogo ,tylko zalezy co c-c np kola rozrzadu 250.... silnik caly min 1500 nie wiadomo w jakim stanie * troche lepszy to juz ponad 2tys... Znalazlem za 500 z peknietym blokiem i zatarty na sztywno...,,, wziolbym dla czesci gdyby wal byl ok, a zatarty to nie wiadomo.... za caly pojazd dalem 1000 to nie chce wkladac silnika za 3.... Mam z malucha ale srednio mi sie podoba taki zestaw...
wie ktos dokladnie jak okreslic wymiar nominalny walu?? szukalem ale niegdzie nie ma konkretnie tylko ze na pewno pelny wymiar, ale czy beedzie to 70 czy 69 to juz nie wiadomo... Po swietach znalazlem majstra moze ten rowek i kolo zamachowe ogarnie... tylko musze miec pewnosc ze nadaje sie do szlifu i ze panewki dostane tez nie za miliony...
wie ktos dokladnie jak okreslic wymiar nominalny walu?? szukalem ale niegdzie nie ma konkretnie tylko ze na pewno pelny wymiar, ale czy beedzie to 70 czy 69 to juz nie wiadomo... Po swietach znalazlem majstra moze ten rowek i kolo zamachowe ogarnie... tylko musze miec pewnosc ze nadaje sie do szlifu i ze panewki dostane tez nie za miliony...