Witam czy mógłby mi ktoś polecić jakiś środek którym myje swoje traktory.
Muszę umyć traktor który jest cały w mchu ale pod spodem ma oryginalną farbę nigdy wcześniej niczego takiego nie myłem środki jakie posiadam nie dają rady usunąć go do końca
Mycie
-
Absentmided
Re: Mycie
Umyj go ciepla woda i wszystko zejdzie
- Tomasz3011
Dimer Eco
Myjek tym wszystko. Jak masz myjek na ciapla wode to wogole petarda.
Myjek tym wszystko. Jak masz myjek na ciapla wode to wogole petarda.
Dobrze piszecie - ciepła woda to najlepszy środek i żadnej chemii nie trzeba.
A jeśli on jest tylko w mchu, a nie w oleju to dobra myjka to zmyje zimną wodą. Myłem już kulka maszyn z 30 letniego mchu i szło super.
A jeśli on jest tylko w mchu, a nie w oleju to dobra myjka to zmyje zimną wodą. Myłem już kulka maszyn z 30 letniego mchu i szło super.
-
Marcin_330
Co do mycia z mchu to faktycznie wiele nie potrzeba, jeśli idzie o ziemię, kurz i pył zmieszaną z olejem to jest trochę gorzej. Od siebie dodam że środki do mycia silników zawierają czasami ług sodowy (wodorotlenek sodu, czyli substancja dobrze znana z kreta do rur), warto zwrócić na to uwagę czy jest on w składzie. Jest skuteczny, ale na gołej blasze spowoduje korozję i wytrawia znamionowe tabliczki aluminiowe.
Ja swoje maszyny pierw myłem pianą TEGER, ale ostatnio stwierdziłem że przetestuję Hyperin, no i jednak lepiej Hyperin zmywa taki osad co zostaje od ziemi np na pługu czy kultywatorze. Dodatkowo z opon czy chlapaczy tak dobrze zmywa ziemię czy barwnik z trawy, że gumy wyglądają jak nowe. Więc jak najbardziej mogę polecić (farby nie uszkadza)
Hyperin to raczej dość łagodny środek. Mam i czasem zastosuję, może coś pomaga i troszkę lepszy efekt jest, ale szczerze mówiąc nie widzę dużej różnicy między spianowaniem nim, a zwykłym spłukaniem wodą przed właściwym myciem. Czy ja te kila minut poświęcę na dłuższe mycie, czy na zakładanie pianownicy to mi dużej różnicy nie robi. Może przy słabszej myjce będzie to bardziej zauważalne.