nowy nabytek belarus 820 export version
nowy nabytek belarus 820 export version
witam ,wreszcie kupiłem mtz co prawda jest przy nim masa roboty ale pomału ogarnę,jest to wersja exportowa z norwegi,różni się lewarkiem od biegów,ponieważ aby wybrać bieg przekręcamy gałką prawo lewo i chodzi tylko przód i tył,ale żeby nie było tak pięknie to już są problemy, 9 bieg nie chce wejść za cholerę nie zgrzyta po prostu nie wchodzi,dlaczego
druga sprawa jak przejechałem nim kilkanaście km wracając do domu to w połowie drogi pokazał się olej z wydechu
no ale cóż on długo stał coś 2 lata może wtryski leją i ropa rozpuściła nagar,ale ewidentnie był to olej na kolektorze,chyba czeka mnie remont w przyszłości,póki co podpowiedzcie coś z tym biegiem
Re: nowy nabytek belarus 820 export version
Może wersja na Norwegię miała zablokowany najwyższy bieg, ze względu na dopuszczalną prędkość maksymalną?
Daj zdjęcia nowego nabytku.
Daj zdjęcia nowego nabytku.
Też miałem kiedyś problem z 9 biegiem w MTZ i takie same objawy. Okazało się że rozpadło się łożysko na wałku przez co opadł w dół i tryb się nie mógł zazębić. Więc pokrywa w górę i zobacz czy nie masz podobnie
- Pronar 82A
Ogólnie w MTZ są bardzo kanciate rowki w listwach wodzików, trzeba odkręcić dekiel skrzyni i sfazować. Może też być trzpięń wodzika uszkodzony, albo łożysko
Zrób najpierw wtryski, potrafi się zaciąć otwarty, i wtedy efekt jakby pluł olejem(mieszanka ropy i sadzy)
Zrób najpierw wtryski, potrafi się zaciąć otwarty, i wtedy efekt jakby pluł olejem(mieszanka ropy i sadzy)
Więc sprawa nr.1 blokujaca 9 okazało się jeśli dobrze mysle że była zablokowana tą sróbą na zdjeciu było to wkrecone w taką tulejkę która wchodzi do reduktora na spręzynie,czy mam rację

sprawa nr.2 co to jest na 1 zdjeciu jeden przewód idzie do bloku drugi do głowicy ma to związek coś z olejem bo szła do tego czarna kostka ale była odłączona trzymam ją na zdjeciu

sprawa nr.3 czy to jest dodatkowy rozdzielacz i czy musi on być czy mogę go zdemontować i po prostu poprowadzić przewody prosto z rozdzielacza na siłownik

od tego czegoś szły do tyłu siłownika cięgna a na siłowniku było dziwna obudowa która na tych dźwigienkach pracowała

a tu kilka zdjęć po myciu w 80 stopniach

sprawa nr.2 co to jest na 1 zdjeciu jeden przewód idzie do bloku drugi do głowicy ma to związek coś z olejem bo szła do tego czarna kostka ale była odłączona trzymam ją na zdjeciu

sprawa nr.3 czy to jest dodatkowy rozdzielacz i czy musi on być czy mogę go zdemontować i po prostu poprowadzić przewody prosto z rozdzielacza na siłownik

od tego czegoś szły do tyłu siłownika cięgna a na siłowniku było dziwna obudowa która na tych dźwigienkach pracowała

a tu kilka zdjęć po myciu w 80 stopniach

Pod siedzeniem jest regulator siłowy od podnośnika. R80. Do współpracy z nim glowny rozdzielacz jest inny niż w wersji bez niego. Nie wiem co trzeba pozmieniać, aby się go pozbyć zostawiając rozdzielacz jaki jest. Zazwyczaj w takim przypadku uzywa się innego rozdzielacza jak w jumz bez regulatora ( ale nie od koparki budowlanej czy rolniczej tylko ten przy kierownicy co jest w wiekszosci jumz)

Ostatnio zmieniony 10 lut 2026, 17:26 przez Alchemik, łącznie zmieniany 1 raz.
Problem nr 2. Może to być podgrzewacz (grzałka) płynu chłodniczego.
Widać przy tym jakieś styki do prądu?
Na mysl przychodzi właśnie grzałka, albo pompka wymuszająca obieg jak grzeje się grzałką
Na mysl przychodzi właśnie grzałka, albo pompka wymuszająca obieg jak grzeje się grzałką
czyli tą grzalkę mogę zdemontować a przewody zaslepić
,co do rozdzielacza to może można by było spróbować dać bezpośrednio do siłownika 
Albo nie mam lepszy pomysł zostawić jak jest tylko te dźwigienki pozycyjne nie zakładać i powinno mi wystarczyć, a co do biegu to co myślicie 
Z rozdzielaczem trzeba wybadać temat, bo były różne wersje. Jest parę tematów w internecie. Czasami jedna z rurek idących do rozdzielacza pod siedzeniem trzeba dać na spływ. A resztę zdemontować. Lepiej najpier poczytać, późnej działać, żeby bałaganu nie narobić.
-
Absentmided