Regulacja odolejacza-regulatora ciśnienia

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
Mr00klyn

Regulacja odolejacza-regulatora ciśnienia

Post autor: Mr00klyn »

Witam po raz kolejny.
Czy ktoś może podpowiedzieć jak zwiększyć ciśnienie w odolejaczu regulatorze (https://sklep.mizar.com.pl/regulator-ci ... 3Cs-IrjyJa)
Poskładałem cały układ pneumatyczny do hamulca przyczepy i manometr pokazał 5 atmosfer, po czym regulator "zrzucił" ciśnienie. Wydaje mi się, że pasowało by go ustawić na minimum 6. Ewentualnie jeśli ktoś mógłby doradzić jakie ciśnienie dobrać, że by było dobrze. Przyczepa to Autosan D35.
Quidquid Latine dictum sit, altum videtur...
arturwietnamczyk

Re: Regulacja odolejacza-regulatora ciśnienia

Post autor: arturwietnamczyk »

Pod tą czarną pokrywą jest śruba regulacyjna, tylko nie pamiętam czy trzeba ją wkrecić czy wykrecić, też to regulowałem bo u mnie było na 4,5 bara, ustaw na 5,8-6,3 bar. Tak jest w c-360.

A jeszcze jedno, przyczepa rolnicza czy ciężarowa? Umnie w d-47A jest regulator HZS-4 który pracuje na wyższym ciśnieniu, rolnicze przyczepy miały hzs-2 który pracował na niższym ale danych nie podam aby nie wprowadzać w błąd.
Awatar użytkownika
Mr00klyn

Re: Regulacja odolejacza-regulatora ciśnienia

Post autor: Mr00klyn »

Hmmmm... W dowodzie mam rolnicza ciężarowa, ale to chyba nic nam nie powie... Co do regulatora to dzięki za informację. Udało się ustawić 6,2 bara. Ciśnienie zwiększa się kręcąc w prawo (wkręcając). 1 obrót o 360 stopni to mniej więcej 1 bar więcej.

Edit:
W D35 jest zawór HZ2
Quidquid Latine dictum sit, altum videtur...
ODPOWIEDZ