Montaż świec żarowych w RS09
Montaż świec żarowych w RS09
Cześć. Mam problem z odpalaniem silnika w RS09 przy niższych temperaturach i zastanawiam się nad zamontowaniem świec żarowych. Czy ktoś montował już takie świece? Czy wystarczy jedna, czy trzeba dwie świece? Jakie świece (od jakiego pojazdu) się sprawdzają? Gdzie je zamontować? Z góry dziękuję za pomoc.
Re: Montaż świec żarowych w RS09
Oryginalnie w kolektorze ssącym jest spirala grzewcza i wystarczająco podgrzewała. Może masz jakąś przerwę w obwodzie A jak chcesz założyć nową ćwiecę to polecam płomieniową np. od MTZ,
Faktycznie, w instrukcji jest napisane o spiralach żarowych. Jak się je włącza, stacyjką? Nie mam u siebie żadnej kontrolki spirali ani oddzielnego włącznika spirali. Mam trochę zdezelowanego tego RS-a. Są tylko kontrolki od ładowania i ciśnienia oleju, no i stacyjka, żadnych innych włączników. Muszę sprawdzić, czy mam te spirale żarowe. Dzięki za informację.
Na tablicy rozdzielczej powinna być "solniczka" od spirali żarowej. Włączało się ją tak samo jak w C-330. Nie wiem czy było to fabryczne rozwiązanie ale u nas tak było zrobione.
U mnie niestety nie ma żadnego włącznika świec żarowych, a tablica rozdzielcza, o ile tak to coś można nazwać, jest bardzo uboga i wyposażona jedynie w stacyjkę i dwie kontrolki. Sprawdzę, czy mam w ogóle te spirale żarowe i czy są podłączone. Może stacyjka ma opcję włączania świec żarowych w jednej z pozycji, muszę to sprawdzić. Dziękuję za informację.
U mnie też tak było.na lewym błotniku jest taka skrzynka. Od przodu był włącznik świec żarowych i w drugiej pozycji włączanie rozrusznika. Stacyjka padła by przy prądzie płynącym do świec, chyba że był by tam przekaźnik ,ale to już nie oryginał. Od ciśnienia oleju powinien być zegar. Znajdź filmik RS 09 traktor bez silnika. Tu w 1 , 40 sek zobaczysz jak to powinno wyglądać choć u mnie był włącznik z przodu