Zwróć uwagę na stan zaworu przelewowego w pokrywie panewki głównej, bo widzę śruba dość mocno już wkręcona.
Ursus C-328 1963r
Re: Ursus C-328 1963r
Gratulacje
Zwróć uwagę na stan zaworu przelewowego w pokrywie panewki głównej, bo widzę śruba dość mocno już wkręcona.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Dziękuje
Okej, to dzisiaj go obejrzę. Właśnie znalazłem Twój film z ustawianiem ciśnienia to na pewno dużo mi pomoże
Okej, to dzisiaj go obejrzę. Właśnie znalazłem Twój film z ustawianiem ciśnienia to na pewno dużo mi pomoże
Powoli powoli ale do przodu
Niestety magisterka i praca nie sprzyjają remontowi ale na szczęście nie jest to takie pilne.
Silnik praktycznie na ukończeniu i poczeka teraz na resztę aby go do końca uzbroić.

Dzisiaj zdjęty został również podnośnik, kolumna kierownicza oraz skrzynia biegów. Także przede mną kolejne mycie i czyszczenie.

Na szczęście nie wewnątrz nie wygląda to źle, więc myślę, że uda się to wszystko w miarę szybko ogarnąć
Przodek również już po regeneracji, czeka tylko na złożenie i montaż.
A tutaj w między czasie tata wyremontował kolejny zabytek, a mianowicie WS 15 z 1959 roku
Wiertarka idealnie wpasowała się w naszym "warsztacie".

Pozdrawiam
Silnik praktycznie na ukończeniu i poczeka teraz na resztę aby go do końca uzbroić.

Dzisiaj zdjęty został również podnośnik, kolumna kierownicza oraz skrzynia biegów. Także przede mną kolejne mycie i czyszczenie.

Na szczęście nie wewnątrz nie wygląda to źle, więc myślę, że uda się to wszystko w miarę szybko ogarnąć
Przodek również już po regeneracji, czeka tylko na złożenie i montaż.
A tutaj w między czasie tata wyremontował kolejny zabytek, a mianowicie WS 15 z 1959 roku

Pozdrawiam
Silnik na tym stole wygląda jak jakiś przekrój prawie
A wiertarka zawsze się przyda porządna
A wiertarka zawsze się przyda porządna
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Powoli powoli ale cały czas do przodu
Kolejny etap za mną. Skrzynia biegów złożona i oczekuje z silnikiem na pozostałe podzespoły 

Przodek na dobrą sprawę już gotowy do złożenia, wszystkie części czekają. Pozostało jedynie położyć podkład

Pozostanie do rozkręcenia i wyczyszczenia tył ale to mam nadzieję uda się sprawnie ogarnąć

Przodek na dobrą sprawę już gotowy do złożenia, wszystkie części czekają. Pozostało jedynie położyć podkład

Pozostanie do rozkręcenia i wyczyszczenia tył ale to mam nadzieję uda się sprawnie ogarnąć
Ładna czysta robota, podoba mi się 
Widzę też będziesz zakładał świece? 
Jak kupiłem to był założony taki kolektor ssący ze świecami i postanowiłem już tak zostawić 
Pracę przy Ursusiku poszły trochę do przodu 

Po ponad roku udało się "wyjechać" na świeże powietrze
W sumie wyjechać to może za dużo powiedziane, bardziej wypchnąć ale zawsze coś 
Także Ursusik już na kołach i poczeka jeszcze na złożenie podnośnika i mam nadzieję niedługo będzie próba odpalenia i jazdy

Udało się również zakupić lampy na przód

Korzystając z okazji poszukuję takiej oponki Stomil na przód:

Być może posiada ktoś w swoich zapasach taką oponę w dobrym stanie

Po ponad roku udało się "wyjechać" na świeże powietrze
Także Ursusik już na kołach i poczeka jeszcze na złożenie podnośnika i mam nadzieję niedługo będzie próba odpalenia i jazdy

Udało się również zakupić lampy na przód

Korzystając z okazji poszukuję takiej oponki Stomil na przód:

Być może posiada ktoś w swoich zapasach taką oponę w dobrym stanie
Ursusik ożył
Kolejny etap za mną, udało się go odpalić bez problemu
Przy okazji wyjechałem z garażu aby zobaczyć czy wszystkie biegi wchodzą bez problemu

Podnośnik złożony i zalany olejem

Rozdzielacz po regeneracji również trafił na swoje miejsce

Udało się zakupić drugi filtr powietrza oraz tylne lampy (dzięki Paweł
)

Co do lamp to są one do kompletnej renowacji, lecz myślę, że nie będziemy z nimi większych problemów. Właśnie je rozebrałem i
będę musiał oddać je do szkiełkowania oraz wypolerować szkiełka.

Przy okazji wyjechałem z garażu aby zobaczyć czy wszystkie biegi wchodzą bez problemu

Podnośnik złożony i zalany olejem

Rozdzielacz po regeneracji również trafił na swoje miejsce

Udało się zakupić drugi filtr powietrza oraz tylne lampy (dzięki Paweł

Co do lamp to są one do kompletnej renowacji, lecz myślę, że nie będziemy z nimi większych problemów. Właśnie je rozebrałem i
będę musiał oddać je do szkiełkowania oraz wypolerować szkiełka.

Co do szkiełkowania polecam https://www.facebook.com/SzkielkowanieWarszawa
U mnie wszystko co szkiełkowane to tam robię u mojego imiennika.
Wszystkiego tam na pewno na zdjęciach nie wrzuca, ale może i filtr gdzieś na foto jest.
Na szybko znalazłem od Dzika i Supra graty:
https://scontent-waw2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=673CB10A
U mnie wszystko co szkiełkowane to tam robię u mojego imiennika.
Wszystkiego tam na pewno na zdjęciach nie wrzuca, ale może i filtr gdzieś na foto jest.
Na szybko znalazłem od Dzika i Supra graty:
https://scontent-waw2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=673CB10A
Ooo dzięki bardzo za namiary:) na pewno skorzystam 
Aktualizacja po małej przerwie 
Idzie to dosyć powoli ale cały czas Ursusika przybywa. W sumie z takich grubszych tematów to pozostała blacharka i układ pneumatyczny. I właśnie rozpoczęły się prace nad odtworzeniem układu pneumatycznego starego typu, ponieważ mój 328 jest z początku 1963r. Także korzystając z instrukcji obsługi oraz fotek wrzuconych przez Pawła próbuję odwzorować wszystkie przewody. Także sprężarka, odolejacz, regulator oraz zbiornik już na miejscu

Idzie to dosyć powoli ale cały czas Ursusika przybywa. W sumie z takich grubszych tematów to pozostała blacharka i układ pneumatyczny. I właśnie rozpoczęły się prace nad odtworzeniem układu pneumatycznego starego typu, ponieważ mój 328 jest z początku 1963r. Także korzystając z instrukcji obsługi oraz fotek wrzuconych przez Pawła próbuję odwzorować wszystkie przewody. Także sprężarka, odolejacz, regulator oraz zbiornik już na miejscu

Świąteczna przerwa wykorzystana na całego. Udało się przygotować felgi, błotniki i obciążniki do piaskowania.
Maska w końcu została zdjęta ze strychu i po wstępnych przymiarkach
trafiła do blacharza na poprawki.
Także Ursusik znowu trafił na kobyłki

Przy okazji chciałem się dopytać czy to będzie oryginalny kolor, który zachował się na blachach od błotników?

Maska w końcu została zdjęta ze strychu i po wstępnych przymiarkach
Także Ursusik znowu trafił na kobyłki

Przy okazji chciałem się dopytać czy to będzie oryginalny kolor, który zachował się na blachach od błotników?

W C-325 (maska od C-328) znalazłem identyczny kolor pod gumą, która jest mocowana w ceowniku usztywniającym maskę. Tam gdzie maska opiera się o zbiornik paliwa.
Idzie to powoli, lecz cały czas do przodu
Układ pneumatyczny starego typu już zrobiony, udało się kupić nowy zawór z epoki oraz złącze.

W wolnej chwili próbuję ogarnąć samemu dekielek w kierownicę. Będzie on wydrukowany na drukarce 3d. Póki co jest to wersja testowa. Sam model i jakość wydruku będą dopracowane aby nie trzeba było poddawać go zbyt dużej obróbce. Na moim 328 kierownica będzie zamontowana biała, więc będe chciał dobrać również kolor filamentu aby pasował do koloru kierownicy.

Teraz pozostaje do zrobienie najgorsze- czyli blacharka
Pozdrawiam
Układ pneumatyczny starego typu już zrobiony, udało się kupić nowy zawór z epoki oraz złącze.

W wolnej chwili próbuję ogarnąć samemu dekielek w kierownicę. Będzie on wydrukowany na drukarce 3d. Póki co jest to wersja testowa. Sam model i jakość wydruku będą dopracowane aby nie trzeba było poddawać go zbyt dużej obróbce. Na moim 328 kierownica będzie zamontowana biała, więc będe chciał dobrać również kolor filamentu aby pasował do koloru kierownicy.

Teraz pozostaje do zrobienie najgorsze- czyli blacharka
Pozdrawiam