Montaż świec żarowych w RS09

Czyli RS i inne
bolo28

Montaż świec żarowych w RS09

Post autor: bolo28 »

Cześć. Mam problem z odpalaniem silnika w RS09 przy niższych temperaturach i zastanawiam się nad zamontowaniem świec żarowych. Czy ktoś montował już takie świece? Czy wystarczy jedna, czy trzeba dwie świece? Jakie świece (od jakiego pojazdu) się sprawdzają? Gdzie je zamontować? Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
marek

Re: Montaż świec żarowych w RS09

Post autor: marek »

Oryginalnie w kolektorze ssącym jest spirala grzewcza i wystarczająco podgrzewała. Może masz jakąś przerwę w obwodzie A jak chcesz założyć nową ćwiecę to polecam płomieniową np. od MTZ,
bolo28

Post autor: bolo28 »

Faktycznie, w instrukcji jest napisane o spiralach żarowych. Jak się je włącza, stacyjką? Nie mam u siebie żadnej kontrolki spirali ani oddzielnego włącznika spirali. Mam trochę zdezelowanego tego RS-a. Są tylko kontrolki od ładowania i ciśnienia oleju, no i stacyjka, żadnych innych włączników. Muszę sprawdzić, czy mam te spirale żarowe. Dzięki za informację.
bergman31

Post autor: bergman31 »

Na tablicy rozdzielczej powinna być "solniczka" od spirali żarowej. Włączało się ją tak samo jak w C-330. Nie wiem czy było to fabryczne rozwiązanie ale u nas tak było zrobione.
ODPOWIEDZ