Zetor 50 super gąsienice

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Ursus C-4011

Zetor 50 super gąsienice

Post autor: Ursus C-4011 »

Witam czy ktoś posiadał by na sprzedaż albo wie kto posiada gąsienice do Zetora 50 super które były dodatkowym wyposażeniem
I na jakie kolory oryginalnie były malowane supry po za niebieskim
Awatar użytkownika
Adam03

Re: Zetor 50 super gąsienice

Post autor: Adam03 »

A czy wersja na gąsienicach nie była innym modelem oznaczanym jako Zetor Super P?

Co do kolorystyki, znam taki prospekt:
Obrazek

Egzemplarz oliwkowy bardzo mi przypadł do gustu :)
Ursus C-4011

Zgadzam się był Zetor 50 super p na metalowych gąsienicach ale można bylo doposażyć zwykłego Zetora 50 super w gumowe gąsienice na tylnie koła
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Myślę, że w Polsce znalezienie tzw. polopasów - do wersji półgąsienicowej, a nie gąsienicowej - będzie jak wygrana w totka.
W Czechach dorabiają elementy i można kupić i zrobić sobie takie gąsienice - na pewno do Majorka czy 25A, ale do Supra pewnie też da się to dopasować. Koszt jest jednak dość duży.

Co do malowania, wg mojej wiedzy na nasz kraj były głównie niebieskie, aczkolwiek moim zdaniem dwa odcienie - jasny i ciemny. Do tego zielone np. do NRD, czerwone na Francję, zielone - ale inny odcień raczej niż NRD - do Skandynawii. Do Polski być może jakiś zielony też gdzieś trafił, ale głównie wszystkie były niebieskie.
Inne kolory - jeśli były - to pewnie jakieś egzemplarze po remontach kapitalnych już albo jakieś eksportowe do innych krajów. Np. Super 35 bywał w beżowym kolorze, ale 50 już raczej nigdy.

Te kolory z prospektu, to jedynie ten zielony przypomina odmianę na NRD, choć mocowanie lamp sugeruje, że to na inny rynek. Żółte z czerwonymi kołami kojarzą mi się z Hindustanem H50, czyli indyjską produkcją Supra - więc być może do Indii w takim kolorze wcześniej je wysyłano? Nie wiem.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Ursus C-4011

W Polsce za komuny dziadek opowiadał że te polopasy zresztą cały taki komplet można było kupić bez problemu w lokalnej agromie i w pgr w okolicy były takie supry ale dziadek ma już swoje lata i dużo nie pamięta
ODPOWIEDZ