STRONA GŁÓWNA   ARTYKUŁY   MAGAZYN   FORUM   SZUKAJ   GALERIA
Zobacz Temat
RetroTRAKTOR || Traktory Ursus, Zetor, Lanz, Stare Maszyny i Ciągniki Rolnicze... | MASZYNY ROLNICZE | SILNIKI STACJONARNE
Strona 11 z 11 << < 8 9 10 11
Autor RE: Silniki andorii s 301 i 301D
~hubert
Użytkownik

Dodane dnia 18-06-2010 16:09
Ja kręcę nim przed każdym uruchomieniem. Korek spustowy oleju to klucz 26-27 najlepiej odkręcać oczkowym, bo płaskim zajedziesz sobie śrubę, polecam włożyć pod niego podkładkę miedzianą, bo czasami lubi pocieknąć.

eTraktor - Traktory, kombajny, SAMy, rolnictwo
4373383 www.etraktor.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
~Nosferatos
Użytkownik

Dodane dnia 19-06-2010 16:25
Dzięki Panowie za pomoc, dzisiaj czym prędzej zabrałem się za wymianę oleju, korek się odkręcił, dospawałem i zalałem olej wg Bolszewika... było wszystko OK, ale wykręcilem ten szczelinowy filtr oleju, nie chciał zejść z tych śrub i kurde nie pamiętam jak był tam osadzony, bo ma trzy takie prowadnice na których są te blaszki...włożyłem go tak, że puste mijsce na czwartą prowadnice jest na dole.
Inny problem to jest taki, że gdy śrubokrętem podważałem korpus filtra, na prawdę nie chciał zejść, to lekko uszkodziłem uszczelkę no i teraz się leje.
Mam jakiś silikon ale zastanawiam się czy można taką uszczlkę dostać w andorii, bo niestety w spisie na stronie są tylko do S320 I 321, podejdą to 301?
Czy aby zasilikonować to miejsce czy wymienić uszczlkę należy spuścić olej? bo racjonalnie patrząc na to, to raczej na pewno.
Edytowane przez Nosferatos dnia 19-06-2010 16:37
Wyślij Prywatną Wiadomość
^Bolszewik
Administrator

Dodane dnia 19-06-2010 16:55
Uszczelka jest taka sama w większości silników Andorii.

Takie filtry są stosowane w różnych maszynach, weź ją na wzór do sklepu, jest szansa że kupisz.

Możesz sobie taką uszczelkę łatwo dorobić. Można to zrobić z grubego kartonu lub kupić w sklepie specjalny arkusz surowca na uszczelki (kosztuje grosze).

Olej musisz spuścić, miejsce na uszczelkę odtłuścić, posmarować silikonem lub hermetykiem z obu stron i dokręcić (równo, mocno ale z czuciem).

Staram się pisać z sensem i na temat.
Staram się pisać poprawnie.

Jeśli ja mogę to inni też. wink

Piszę poprawnie po polsku.
~gordon
Użytkownik

Dodane dnia 19-06-2010 19:04
Witam. Mam pytanie. Ile można wziasc za taki silnik bo mam klienta tylko nie wiem za ile mu go sprzedac. Z gory dzieki.
~hubert
Użytkownik

Dodane dnia 19-06-2010 22:12
Nosferatos filtr napisem do góry, wyczyść go i tak powinien być napis firmy produkującej go, nie pamiętam dokładnie, Polmot?? coś w tym stylu i to do góry, przynajmniej tak mam w 1 HC 102, uszczelka powinna być identyczna jak w S-231 i 1HC102, od S-320 lepiej nie brać bo tam jest trochę inny ten filtr, nie wiem czy podejdzie. Z kartonu lepiej nie dawaj bo może przesączyć lepiej kupić specjalny materiał.

eTraktor - Traktory, kombajny, SAMy, rolnictwo
4373383 www.etraktor.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
~Nosferatos
Użytkownik

Dodane dnia 20-06-2010 18:15
No to dobrze go usadziłem. Tak chyba kupie sobie ten materiał do uszczelek w kartonie, są różne grubości, 2mm powinno styknąć. W sumie nie pierwszy raz mam do czynienia z uszczelnianiem podzespołów, aż głupio się przyznawać do takich błędów.
Jak tylko skończę tą kwestię to biorę się za układ paliwowy rolleyes nie wiem dlaczego, ale jak tylko temp. spada i poniżej 20stopni nie odpali silnika na zimno bez wspomagania - kręcenie korbą jest lepsze od biegania, zatem krok po kroku będę doprowadzał przede wszystkim silnik do normalności.
Dzięki i pozdrawiam
~olowaty
Użytkownik

Dodane dnia 20-06-2010 20:59
A chcesz kupić preszpan czy klingeryt?

www.etraktor.pl
ZAPRASZAM WŁAŚCICIELI I MIŁOŚNIKÓW SAMÓW!
~Nosferatos
Użytkownik

Dodane dnia 21-06-2010 07:15
[url]http://allegro.onet.pl/item1081506216_plyta_uszczelkarska_2mm_uszczelka_auto_Oil.html[/url]
Edytowane przez Bolszewik dnia 21-06-2010 13:51
~olowaty
Użytkownik

Dodane dnia 21-06-2010 08:30
Czyli klingeryt.

www.etraktor.pl
ZAPRASZAM WŁAŚCICIELI I MIŁOŚNIKÓW SAMÓW!
~Nosferatos
Użytkownik

Dodane dnia 30-06-2010 08:01
OK, udało się wyciąć, pokleić i uszczelnić - wszystko działa OK. Dzięki wszystkim.
Wczoraj przy nie wielkich sianokosach sąsiada, który nie ma żadnego środka lokomocjii - wozili siano zwyklym małym wózkiem. Stwierdziłem, że mu pomogę, z przerobionej przyczepki zaadaptowałem osłonki drabiniaste. Niestety po załadowaniu - może 2 takich kop z sianem i pod lekkim wzniesieniem traktorek zaczął odmawiać posłuszeństwa - brakowało mu mocy. Nie wydaje mi się aby to było specjalnie ciężkie, czy ten silnik jest taki, czy raczej są jakieś mankamenty techniczne tego silnika, ze jest taki słaby. Jakie czynności ogrodowe - lekko rolnicze można wykonywać z tym silnikiem? bo wydaje mi się, że obudowa nie ma większego znaczenia, kiedy jednostka napędowa jest nie wystarczająca.
^Bolszewik
Administrator

Dodane dnia 30-06-2010 21:34
Ja swoim Samopałem z tym silnikiem przyczepę piachu ok. 1,5 tony ciągałem bez problemu. Po asfalcie na 4. Fakt że miałem napęd 4x4. W ekstremalnych przypadkach dużo więcej, ale to sporadycznie jak nie było wyjścia. Co do długości pracy .... to zawsze ja miałem dość. Silnik po doprowadzeniu do dobrego stanu jest niezawodny i bardzo go sobie chwaliłem. Może problem tkwi w pojeździe, a nie tylko w silniku.

Co do siana to u mnie norma to były dwie przyczepy, nie wiem ile to ważyło ale na pewno mniej niż wspomniany wyżej piach.

Staram się pisać z sensem i na temat.
Staram się pisać poprawnie.

Jeśli ja mogę to inni też. wink

Piszę poprawnie po polsku.
Strona 11 z 11 << < 8 9 10 11
Skocz do Forum: